Monday, 28 December 2009

Mereka di sini...

Alhamdulillah, tadi selamat menghantar mereka balik.. setelah 22 hari bersama mereka di sini.. di bumi UK milik Allah ini..

Menangis tak? Huhu.. semestinya.. air mate deras mengalir sepanjang perjalanan bas dari standsted airport ke victoria station yang mengambil mase kurang lebih 1 jam 35 minit. Namun, tangis saya bukanlah hanya kerana perpisahan kami.. kerana perpisahan adalah rakan kepada pertemuan.. dan.. Alhamdulillah..saya hampir agak masak dengannya..

Lantas, apa yang saya tangiskan?

tangis saya kali ini lebih kepada suatu perasa keharuan.. Perasan Keharuan yang amat sangat pada DIA Yang Maha Baik... DIA yang telah memenuhi hajat saya untuk melepaskan rindu pada ibu dan adik yang amat disayangi kerana-Nya... DIA yang telah mengizinkan segalanya berjalan dengan baik sekali... dari Plymouth, ke Scotland, dan akhirnya di London...kami dapat bersama.. DIA yang mengizinkan setiap memori indah yang tercipta...

Subhanallah.. Maha Suci Allah... Alhamdulillah.. segala puji bagi Allah.. Allahuakbar.. Allah yang Maha Besar..

'Maka nikmat Tuhan kamu yang manakan yang kamu dustakan?'

Ayat ini membuat air mata keharuan lebih deras mengalir... Ya Allah.. bantulah aku untuk menjadi hamba-Mu yang bersyukur....

Sebagai sedikit perkongsian.. saya titipkan gambar-gambar mereka sepanjang kebersamaan kami di sini... Semoga anda juga dapat membayangkan betapa Allah Maha Baik kepada hamba hinanya yang seorang ini....


Ibu tercinta dan Adik tersayang di 'the Hoe', Plymouth, England

Ibu tercinta dan Adik tersayang di Lands End, Cornwall, England

Ibu tercinta dan Adik tersayang di Cairngorm Mountain, Aviemore, Scotland

Ibu tercinta dan Adik tersayang di Edinburgh City, Scotland

Ibu tercinta dan adik tersayang di depan Buckingham Palace, London, England




Ibu tercinta dan Adik tersayang di London City, England
Adik dengan minatnya pada Chelsea

Adik, saya dan Pakcu sekeluarga (Ibu yang ambik gambar)

Tidak tergambar perasaanku sepanjang bersama dengan mereka.. meskipun penat fizikal.. tapi hati saya bahagia.. gembira dan ceria.... sepanjang 22 hari itu.. Alhamdulillah....

Untuk yang tak dapat bersama kali ini.. iaitu abangku yang telah sibuk kerja dan adik perempuanku yang kini di bumi Urdun; tak apa.. ntuma tetap di hati, di bibir dan di dalam doa kami sepanjang musafir kami di sini.... sebagai tanda ingatan....



Doaku setiap masa;

'Ya Allah.. Jadikanlah kami satu usrah (keluarga) di dunia, dan juga satu usrah di akhirat sana..'

With Lots of Love and Care;

Servant


Friday, 4 December 2009

Don't know what title should it be... :-p


“I’m very sorry to say my dear.. they have cut all of our hours.. which means we can’t keep you here.. that’s a shame I know... cause we just take you for a month, and you did very well.. I just don’t know how..”

Itulah kate bosku pagi tadi.

Aku tersenyum mendengar berita tersebut. Alhamdulillah, itu maknanya rezekiku di tempat ini, sampai di sini sahaja. Moga Allah gantikan dengan yang lebih baik... atau jika tidak.. berkatilah apa yang sedia ada padaku.

Memanglah sekali fikir, agak sedih kerana saat ini, aku amat memerlukan wang.. bukan hajatku untuk berbelanja boros, insya-allah.. Tapi, lebih kepada untuk menyimpan dan untuk mengeluarkannya kepada jalan kebaikan, insya-allah. Sungguh, hanya dua sebab itu yang mendorong aku untuk menceburi diri dalam dunia belajar sambil bekerja ini. Tapi.. tak pa.. Allah knows best... He always plans the best for His Servant, insya-allah..

Meskipun aku rasa aku perlu, tapi Allah tahu aku mampu lalui berita ini saat ini... insya-allah... dan tidaklah akan datang padaku melainkan telah tercatat di sisi-Nya itu adalah rezeki ku... kalau jadi macam ni ni... kire bukan rezeki aku lah tu... :-D Senangkan jadi orang beriman? Hidup tak de masalah.. sebab sumer perkara disertakan keyakinan dan iman kepada-Nya.. insya-allah....

Pagi tadi, saat kukhabarkan pada teman baikku, she shared with me a song which for me is really really good.. hopefully, you’ll enjoy it as well....


*******************************************************

Anyway.. bukan hanya itu yang nak kukongsikan di sini.. tapi, pengalamanku bekerja selama tempoh sebulan itu yang ingin sekali kuceritakan di sini.. harapanku, moga-moga bermanfaat untuk diri dan teman-teman sekalian.. insya-allah..

BANGUN AWAL

Sebelum mendapat kerja itu, aku menghadapi masalah untuk bangun tahajjud. Memanglah, kalau nak dijadikan alasan.. boleh saje menyebut di sini.. masalah itu adalah mungkin kerana pertukaran musim di bumi UK ini, yang memberi impak pada waktu siang dan malamnya... Kesejukan yang menggamit tulang pun turut menyumbang untuk tidak bangun pada awal pagi.. Namun.. pada saya.. alasan itu tidak cukup... pasti ade solusinye... pasti saya harus berbuat sesuatu untuk memaksa diri ini bangun..... bangun sebelum subuh! Tapi.. awalnya.. memang tak berjaya..

Tapi, Alhamdulillah.. sebulan kerja baru ini.. Allah telah mendidikku.. untuk KENA bangun awal.. awal sangat-sangat... 2 jam sebelum subuh (about 4 o’clock everday).. kerana aku perlu sampai ke tempat kerja by 5.45 a.m.

Mana taknya.. setiap kali aku sampai... boss dan collegues semua sampai before that time.. masya-allah.. aku menjadi kehairanan.. dan malu pada diriku sendiri.... macammana mereka ini boleh bangun awal untuk bekerja... SEDANGKAN AKU TAK BOLEH AWAL UNTUK BERUBUDIYAH PADA TUHAN-KU??

Sejak itu, aku nekad.. aku mesti berubah!

Jujurnya, mule-mule memang malas sangat.. ade 1 kali pernah lambat bangun (about 5.30 a.m.)... berlari-lari aku mengejar masa supaya sampai on time juga.. Alhamdulillah.. Allah selamat kan dengan adenye bas free yang sudi ambik tanpa bayaran... mungkin Allah gerakkan hati pakcik tu untuk kesian melihat budak perempuan berjogging pagi-pagi bute...

Jadi, pada salah satu hari itu, untuk berubah.. aku nekad. Sambil-sambil buat kerja-kerja mencuci.. aku mengambil kesempatan sembang-sembang dengan collegues tanya bagaimana mereka boleh bangun awal untuk datang awal... salah seorang mereka menjawab dengan selambe;

“When you know what you want.. You have to do whatever it takes to get it... I knew I want work.. so, I have to do whatever it takes to get me get up from bed in the very morning.... haha.. (she’s laughing at herself maybe..) at first I have to put on few alarm clocks to make me do so.. but now.. I don’t need to... I just woke up and I’ll see it’s only 4 o’clock!”

Dush.. subhanallah.. kena kat diri sendiri...

dan sekali lagi.. aku malu pada diriku sendiri.... macammana mereka ini boleh bangun awal untuk bekerja... SEDANGKAN AKU sebelum ini TAK BOLEH AWAL UNTUK TAHAJJUD dan BERUBUDIYAH PADA TUHAN-KU??

Jawapannya... Sebab mereka BERUSAHA dan MAHU BANGUN AWAL...

AKU?

Nak bangun awal.. tapi tak cukup usaha.... :-p

Jadi, di sini.. ingin ku lontarkan persoalan yang sama pada para pembaca....

Bagaimana mereka itu boleh bangun awal untuk bekerja... SEDANGKAN KITE BERMASALAH UNTUK BANGUN AWAL DALAM MELAKSANAKAN KETAATAN DAN UBUDIYAH KITA PADA TUHAN PENCIPTA KITE??

TIDAKKAH KITE BERASA MALU??

Jom berubah! Mari Bangun Awal untuk Tahajjud!

Meh ubah sikit ayat Makcik Cleaner tu..

“When you know what you want.. You have to do whatever it takes to get it... We know we want HIS pleasure we want JANNAH.. so, we have to do whatever it takes to get us get up from bed in the very morning.... !! At first, we might need to set up few alarm clocks to get us up at the very morning... then, insya-allah.. We'll be use to it... Isn't it??"

Wallaua’lam...

Semoga menjadi renungan bersama...

Firman Allah swt;

"Those only believe in Our signs, who when they are reminded of them, fall down (sujud) and praising their Lord and they are not proud. Their sides keep away from beds and they call upon their Lord in fear and hope; and spend in charity out of what We have provided them. And no soul knows what JOY of eyes has been kept hidden for them, as the recompense of their doings." (32: 15-17)

Doaku... saat mendengar berita yang aku perlu diberhentikan itu hanyalah ‘Ya Allah, Moga-moga walaupun telah menjadi ‘unemployed person’.. tetap dapatku istiqomahkan bangun awalku untuk Tahajjud dan Subuhku.. amen. insya-allah....’

Alamak.. terpanjang la pulak.. insya-allah.. perkongsian tentang hal lain masuk dalam entry lain... insya-allah... jika dimudahkan Allah untuk menulis lagi.... :-D

Okay, teman..

Wallahua’lam..

Salam wbt!

p/s: Jagalah ALLAH, ALLAH pasti menjagamu! :-D


With Lots of Love n Care,

Servant

Plymouth, UK


Tuesday, 1 December 2009

Secebis pengalaman tarbawi..

Jam menunjukkan pukul 5.30 petang. Adalah biasa bagi langit senja pada musim luruh untuk gelap. Dari tingkap bas, jalan raya basah kerana hujan renyai yang tak berhenti sejak tengah hari tadi. Kaki saya sudah terasa lenguh. Perjalanan ke London dengan menaiki coach memang menguji kesabaran.

“bile bas ni nak berhenti ye?” teman yang duduk disebelah telah bersuara. Nampaknya dia pun telah kelenguhan kerana duduk terlalu lama. “Ntah la, Hana.. selalunye after 2 hours and half, die akan berhenti.. lenguh bangat dah ni..” jawab saya.

Untuk menghilangkan lenguh, saya pun bergerak-gerakkan badan dan melurus-luruskan kaki ke hadapan. Dalam pada itu teringat tugasan saya yang tak dipenuhi lagi. Tugasan menyediakan risalah sempena sambutan Eid kali ini. Lantas, segera saya mencapai laptop di dalam ‘backpack’ untuk menyiapkannya. Dalam masa yang sama, saya juga memasang earphone pada mobilephone saya untuk mendengar berita-berita terkini di channel radio 4 BBC. Saya larut dalam merndengar berita dan juga focus menyiapkan makalan Eid saya.

Alhamdulillah. Kira-kira 50 peratus tugasan saya siap, saya perasan bahawa coach kami pun mula bergerak perlahan dan belok ke arah simpang menuju ke tempat perhentian R&R. “Alhamdulillah, sampaipun.” Detik hati saya. Lekas-lekas saya menyimpan laptop saya, dan kemudian baru menanggalkan earphone mobilephone saya dan simpan di pocket coach seat saya.

“Alhamdulillah, berhentipun. Jom Maryam!” kata Hana. Tak berfikir panjang, saya pun turun tanpa perasan berapa minit masa coach driver itu peruntukkan untuk masa rehat ini. “Insya-allah, dalam 20 minutes kut.. as usual.” Detik hati saya. Saya pun melihat jam tangan untuk self-timing diri. Bukan tak biasa saya melihat penumpang-penumpang yang lewat ditinggalkan coach.

Sejurus sampai di kawasan tandas, kelihatan manusia-manusia berbaris. “Alahai, ramai la pulak!” getus hati saya. Saya dan teman ikut beratur sehingga tiba giliran kami. Selesai, kami pun ke kedai dalam perhentian bagi mencari sesuatu untuk mengisi perut dan memanaskan badan. Kelihatan dua adik junior saya sedang membeli ‘hot choc’. Saya pun melihat jam tangan, ‘masih ada masa, insya-allah.. tapi kena cepat ni.’ Detik hati saya. Saya pun terus mengambil minuman Caprisun dan dua ‘Melteser’ dan terus ke kaunter bayaran. Selesai.

Saya pun mencari teman saya dan kelihatan dia masih mundar mandir mencari sesuatu. Terlupa pada baki masa yang ada, saya pergi menegurnya. “Hana nak makan ape? Beli la hot choc kalau rasa sejuk. Maryam rasa panas tadi.. tu yang amik Caprisun je.” “Hana tak reti la nak guna bende tu, boleh tolong tak?” kata teman saya menunjukkan kepada mesin self-hot-drink-maker. Tanpa berfikir panjang, dan tanpa melihat masa yang ada, saya pun terus menemaninya ke mesin itu dan membuatkan untuknya secawan hot choc. Selesai, segera kami ke kaunter bayaran.

Setelah itu, baru saya terperasan. “Ya Allah, dah tinggal berapa minit ni! Ya Allah, mane adik-adik tu?” kata saya sambil segera melihat jam tangan dan melihat kawasan sekeliling. Ketika itu, teman saya baru nak meletakkan gula ke dalam hot chocnya. “Nanti Hana, kite kena cepat! Jom!” Kata ku sambil mengambil barang-barang dalam berlari anak ke pintu utama. Dalam masa yang sama, saya capai mobile phone saya dan call adik-adik itu. “Salam, Zaf! Korang kat mane?” “Kak, cepat kak! Bas dah jalan!” suaranya berbunyi sangat cemas. “Allah! Boleh bagitau driver kami tak de dalam bas?” tanpa tunggu jawapan, saya terus matikan telefon dan berlari ke parking lot.

Tiba di sana, saya diam dan segera istighfar. Bas kami telah tidak ada. “Maryam, mane bas kita? Betul ke parking lot ni?” Tanya teman ku cemas. Saya hanya diam dan terus beristighfar. Saya capai mobile phone saya dan terus call adik-adik saya. “Salam, Zaf. Macammana?” “Kak, driver tu terkejut. Die kata dia nak patah balik! Akak, akak okey ke? Sorry kak... Akak tunggu bas ni patanh balik tau!” Zaf menjawab dengan nada sangat cemas. Saya diam dan istighfar. ‘patah balik? Tak mungkin..’ detik hati saya. Bukan apa.. aku memang telah biasa sangat melihat orang lain kena tinggal dengan coach.. dan sepanjang itu, tak pernah coach yang saya naiki itu patah balik, semata-mata untuk mengambil orang yang ditinggalkannyal

“Tak pa, Zaf.. tak pa.. patah balik? Ish.. tak pernah bas buat macam tu, zaf.. cuba zaf tanya balik, confirmkan.. Kalau tak, akak akan cari jalan lain..” kataku pada adik itu. Dalam diam, hatiku sedang terus beristighfar atas musibah ini, mengharap belas ihsan Allah swt. ‘Ya Allah, Engkau Maha Baik. Aku yakin, tidak Engkau uji aku melainkan berpada dengan kemampuanku... dan tentunya untuk aku sedar kesilapanku dan menjadi lebih dekat dengan-Mu..’ hatiku bermunajat.

Aku melihat temanku, Hana. Aku tahu dia cemas dan risau. Ini suatu yang tak terfikir olehnya. Aku tahu dia akan rasa bersalah kerana dia pasti akan berasa, ‘kerana aku lah ni...’. Tapi, aku senyum padanya dan berkata, “Hana, Allah hadiahkan ini untuk kita berdua.. Sabar ya?” Hana diam berfikir dan kemudian, senyum balik padaku. Aku tahu, insya-allah dia faham kata-kataku.

Tak lama kemudian, menunggu call yang tak kunjung tiba, aku terus call Zaf, adik juniorku, “Salam Zaf. Macammana?” “Kak... betul la kak.. dia tak nak patah balik.. dia dah marah marah dah... Zaf takut..” jawab dia. “Aisey.. tak pa, tak pa.. Insya-allah, we’ll try to work out jalan untuk ke London. Doakan kami ye, Zaf. Anyway.. nak minta tolong boleh? Tolong ensure our bags and luggages are brought together when you’ve arrived? And, Kak Hana’s and My Qurans are in the seat’s pockets.. can you please masukkan sekali dalam my begpack?”. “Baik, kak.. No probs..insya-allah.. Kak.. Sorry sangat..” “tak pa Zaf.. Allah susun.. doakan kami ye? Dok baik-baik dalam bas tu. Nanti insya-allah akak inform kak husna untuk pick up you guys kat Victoria.. Okay? Salam warahmatullah.” “Salam kak.”

Hatiku teruskan istighfar. ‘Ya Allah, mudahkanlah..’ Sesungguhnya, ketika itu, tak tahu kenapa.. tidak sedikitpun hatiku rasa cemas.. bahkan Allah anugerahkan suatu perasaan yakin pada-Nya.. Yakin bahawa Allah takkan sama sekali membiarkan hamba-hamba-Nya; dan, ujian daripada Allah adalah untuk membersihkan kelemahan diri dan mendekatkan hamba-Nya dengan-Nya. Keyakinan itu membuat hatiku damai dan redha dengan musibah ini. ‘Insya-allah, Engkau pasti takkan biarkan aku, Ya Rabb yang Maha Pengasih..” hatiku munajat lagi.

Aku mendekati temanku, yang mungkin juga sedang bermuhasabah dan beristigfar. “Hana, Alhamdulillah... Allah tak izin bas tu patah balik.. so, insya-allah, kita kena cari jalan lain. Tapi, tak pa.. doa banyak-banyak.. istighfar banyak-banyak.. Insya-allah, Allah tak biarkan kita..” kataku pada temanku. Temanku senyum dan berkata, “Maryam, musibah ni mesti sebab nak bersihkan niat Hana gi London kan... tu la.. fikir sangat macam-macam..” Aku senyum mendengarkan kata-katanya itu. ‘Alhamdulillah, dia faham.’ Getus hati ku. Bukan faham pada hakikat ‘punishment’ untuk kesalahannya.. tapi, dia faham bahawa ujian Allah adalah untuk meningkatkan kita.. menyedarkan kita.. dan membersihkan kita.. bukan sekadar menghukum kita.. kerana Allah, Rabb yang Maha Baik.. tidak sama sekali Allah akan menzalimi hamba-hamba-Nya. “Jom Hana, masuk dalam.. kita usaha tengok macammana...! Insya-allah, Allah takkan biarkan kita.” Ajakku sambil senyum padanya.

Aku kemudiannya mulakan sedikit usaha. Pertama, saya segera menelefon tuan kepada rumah yang menjadi destinasi kami untuk raya di London, kak Siti. Mendengar berita tersebut, Alhamdulillah, kak Siti hanya tenang dan menyuruh kami berbuat beberapa hal iaitu; tahu anda berada di mana ketika itu; dapatkan nama stesen kereta api terdekat dan dapatkan nombor telefon local taxi. Alhamdulillah, kamipun berusaha menurutinya.

Tapi, dengan izin Allah.. setelah menelefon beberapa nombor local taxi, yang menjawab panggilan itu semuanya memberitahu, “I’m sorry, there is no taxi passing by that way until half past ten.” ‘10.30 malam baru naik taxi ke train stesen? Then, bila kami boleh nak sampai rumah?’ getus hati ku. Aku melihat keluar dan terus beristghfar. ‘Ya Allah, mudahkanlah.. Aku yakin Engkau telah rancang segalanya dengan sebaik-baiknya..’ munajat hatiku. Aku kemudiannya segera member tahu temanku tentang berita itu dan berbincang dengannya. Kemudian, kami berdua sepakat untuk cuba juga menunggu taxi pukul 10.30 malam itu kiranya tidak ada jalan lain.

Tapi, jauh di sudut hatiku, aku tetap merasakan bahawa jika hal itu berlaku, berapa aku bimbang tidak mampu..kerana aku ini berada di Negara orang.. tidak tahu tempat ini bagaimana.. tambah-tambah.. malam jumaat pula sekaran ini.. macam-macam boleh berlaku... Bukan itu sahaja... lari lah budget safar aku... sedangkan budget aku sangat ketat dan perlu sangat dijaga... Aku istighfar lagi...dan terus berdoa, ‘Ya Allah, Engkau Maha Tahu kemampuan kami.. dan Engkau sama sekali takkan zalimi kami.. Andai ada cara lain yang boleh selamatkan pembaziran wang kami, Engkau permudahkanlah Ya ALLAH...’

Tiba-tiba.. belum sempat aku hubungi semula nombor local taxi itu untuk comfirmkan tempahan taxi kami, mobile phoneku berbunyi. “Salam maryam. Dah call taxi?” Tanya kak siti. “Belum. Baru nak call ni, insya-allah. Tapi, pukul 10.30 baru ada.. maklumlah tengah-tengah highway ni.. mana la nak ada taxi...” jawabku. “Ha... Alhamdulillah la tu.. ni.. tak yah telefon taxi.. Akh J on the way dari warwick. Insya-allah, dia boleh ambilkan.. Cuma kena dapatkan nombor postcode cepat-cepat.. before dia masuk M1.” Kata kak siti. “Masya-allah, akh J datang London juga ka?” tanyaku tak percaya, kerana setahu aku, guruku itu sambut rayanya di Warwrick. “Aa.. insya-allah.. dah on the way dah tu.. dah.. gi cepat cari postcode!” “okay, okay.. insya-allah...”

‘Allahuakbar! Ya Allah, segala puji bagi Engkau yang Maha Baik!’ Aku bertakbir dalam hati dan segera maklumkan pada temanku. Dalam kesyukuran, segera kami dapatkan nombor postcode setempat dan memaklumkan semula pada kak siti dan akh J. Tak lama kemudian, textpun sampai; ‘Insya-allah, ana akan sampai dalan one hour and half.. maaf kalau lambat.’ “Lambat apa tu, maryam.. Lagi cepat dari tunggu taxi tadi!” teman ku bersuara dengan nada syukur dan gembira... “Alhamdulillah...Segala puji bagi Allah.. Hana, sama-sama kita ucap syukur pada Allah... Insya-allah, Allah memang takkan biarkan kita.. Allah saja nak tarbiyah kita ja..” Temanku tersenyum dan berkata “aaa... betul tu.. Alhamdulillah sangat.. segala puji bagi Allah... yang Maha Baik terhadap hamba-hamba-Nya..”

Setelah mendapat tahu berita gembira itu, kami berduapun mencari tempat untuk menunggu dan mengisi masa tersebut. Awalnya, bingung juga bila mengenangkan Al-Quran kami tertinggal di dalam bas. Tugasan Makalah pun tak dapat diteruskan kerana laptop pun tertinggal sekali. Tapi, Alhamdulillah, Hana kemudiannya teringat buku yang kini dia sedang tekuni, ‘you can be the happiest woman in the world’ by Dr. Aidh Al-qarni. Alhamdulillah, sepanjang tempoh menunggu itu, kamipun berkongsi tentang buku itu dan pengisian-pengisian berkaitan dengannya. Saat itu, kami berdua tersenyum mengenangkan, ‘mungkin ini hikmah musibah ini.. memberi kami peluang untuk duduk dan beriman sejenak.. menyediakan diri sebelum tiba ke Kota London dan bergembira dengan ramainya manusia-manusia di sana.. Alhamdulillah.’

Alhamdulillah, seperti yang dimaklumkan akh J, tak lama kemudian, beliaupun sampai bersama seorang teman dari Warwrick dan kamipun bertolak ke rumah kak siti bersama hati yang penuh kesyukuran.

Tapi, tak lama kemudian, mobile phone saya berbunyi. “Salam maryam.. macammana?” kedengaran suara kak siti. “Alhamdulillah, dah ada dalam kereta ni..” “Alhamdulillah.. erm.. Maryam tau ke adik-adik kamu jadi ape?” “Masya-allah, adik-adik! Ya Allah..terlupa.. mereka dah sampai ke belum? Tadi kate tersekat dalam jam for half an hour..” “erm.. tersekat dalam jam satu hal.. ni... depa pi turun kat Heathrow pula...” “Ha? Masya-allah.. La.. kesiannya.. mesti depa tak perasan...” terus hatiku berdebar-debar.. Musibah kena padaku tak apalah lagi.. Ini pada adik-adikku.. aku tersangat bimbang... ‘Ya Allah, mudahkanlah..’ sekali lagi aku bermunajat..

Terus aku hubungi Husna. Dengan nada penuh risau aku bertanya, “Salam husna.. nti dah tahu ke?” “Waa’laikumussalam.. Alhamdulillah, ana dah tahu.. tak pa, nti.. Insya-allah.. Allah susun lebih baik. Lagi mudah mereka sampai ke Heathrow.. direct ke rumah kak siti.” Masya-allah.. syukur yang amat aku mendengar kata-kata husna. “Masya-allah.. jadi.. nti bagaimana?” “Insya-allah, ana gi ambik adik-adik nti yang turun di Paddington pula.. insya-allah, mereka sampai dalam pukul 11.35 malam. Jumpa nanti ya, nti.. ana nak masuk tube ni.” “Oh, okay, insya-allah.. jumpa nanti.. Salam warahmatullah.”

Terus sekali lagi aku beristighfar, bertakbir serta bermunajat.. ‘Ya Allah... Ya Rahman.. Engkau Yang Maha Memudahkan.. Engkau Yang Maha Menyusun dengan sebaik-baik susunan.. semoga ziarah kami ke Kota London kali ini, menjadi suatu ziarah yang paling tarbawi untuk ku, temanku dan juga adik-adikku..’

Dan Alhamdulillah.. segala puji bagi Allah... dengan izin-Nya.. sememangnya ziarah ke Kota London kali ini adalah ziarah paling bermakna untuk diriku, sahabat-sahabatku dan adik-adikku.. Semoga apa yang kita dapat, pelajari dan alami sepanjang hujung minggu baru ini, benar-benar mendidik jiwa, perasaan dan sahsiah kita sehingga meningkatkan kita ke suatu tingkat yang lebih baik di sisi Allah swt.. Ameen. Insya-allah..


Alhamdulillah.. akhirnya dapat juga sama2 meraikan Eidil Adha di rumah Kak Siti..


P/s: Jagalah Allah, Allah pasti menjagamu!

With lots of Love and Care;

Servant

Plymouth

Saturday, 14 November 2009

Bed-time story telling


If you ‘google’ or ‘bing’ bedtime story-telling, there are millions of results come out. Some of them talk about the tips of bedtime story-telling, benefits of bedtime story-telling and even some of them are good to be as the source to find the story itself. However, remember! That is all about their bedtime story-telling, not ours.


What do you mean by ours?


Well, ours basically should be different. We are not telling our children those imaginary thingy; fairytales, monsters and whatsoever. The children have got enough of those things from the media. And, those won’t ever help them to develop their Aqeeda (Beliefs), Sahsiah (Personality) and Fiqh (Understanding) which helps them to be good-practicing Muslims.


Then, what should we tell our children?


Based on my personal experience, I would like to suggest to the readers to fill-in your children’s mind before they sleep with our most valuable treasures which are our SEERAH/ our History and Historical Figures. Believe me, there are so much they can get only from that (Another article can be written just for this point = What Seerah can give to our children)


Here, I would like to share my personal experience based on what my mum did story-tell me when I was little. Every night, she’ll pick up a story from the collections of Beloved Prophet’s companions Seerah, such as Khalid Ibn Walid or Zubair Al-awam (my brother’s favourite one). As she began to tell the story, I still remember how fascinated and engrossed we were with the story. My mum loved to make various sounds to make the story alive, such as the sound of the Khalid’s horse, the sound of Khalid’s swinging sword and etc. At that time, all of us (my siblings and I) were just about three to six years old and we really really enjoyed it. As she finished telling the story and we went to bed, our dream was filled-in by the beauty of Khalid’s character, Khalid’s physical figure, Khalid’s bravery and so many others about Khalid.


As the impact, I still remember the time when I’d been thinking ‘how beautiful my life is if I’m able to meet Khalid by myself one day.’ The story was really meaningful to me when I was young till now... and Alhamdulillah, I do live with it, with the Seerah that my mum told me every time before we went bed years and years ago. And, till now, my friends keep asking me, ‘how can you remember lots of the Seerah?’ definitely, there is no other answer but ‘Alhamdulillah.. most of them ALLAH gave me through my mum’s bed-time story telling which then I find out more from the right sources.


Besides, I want to tell you that it’s not me only who experience as such. Here, in England, I met a little girl (about 4 years old) who suddenly said to me when I was playing with her, ‘Kak Maryam, you know that I miss Rasulullah very much? I will cry if somebody said to me that I can’t meet him one day.’ I was really fascinated to hear her words which then made me smiled and asked her, ‘Why, my dear Mayam (her name)? She said with confident, ‘You know.. my mom told me that, Rasulullah is the nicest guy ever especially to kids, like me! He used to say that ‘whoever does not love kids, Allah, the God wouldn’t love them’ which I think so sweet of him! But, he didn’t live long and he died already. So, I miss him very much and I really wanna see him one day.. in the heaven. My mum said, he’s living there right now.’ What a brilliant word she said and I was really really astonished till my tears almost slide down for gladness! I quickly asked her, ‘when did you mum tell you, Mayam?’ She said, ‘every time before bed!’ Subhanallah.. can you see readers? How big impact the bed-time story gives to the little kid. She just four years old.. but she has so much love and miss to the prophet just because her mom kept telling her how good the prophet was through bed-time stories. Hopefully, in future, she’ll live with all those Seerah too, insya-allah.


So, as conclusion, take some time to tell your kids stories from the Seerah before they go to bed. Let them know what they suppose to know and feel what all of us suppose to feel. Kids just like the sponge, whatever you give them; they’ll take it as it is. If you give them good things, they’ll take it and vice versa. Don’t worry if you feel like ‘I myself know nothing about Seerah, so how I gonna tell them?’ It’s never late to start learning from now on.. You live-in with Seerah, insya-allah your kids will do as well.



Wallahua’lam.


~Me; Wishing to write children’s Seerah story books in English for my own children to live-in with~

Wednesday, 28 October 2009

Andalus Kita..

Salam kasih buat semua pengunjung. Di sini, saya sertakan sedikit perkongsian dikala hati teringatkan kenangan di sana.. di bumi Andalus.. tanah tempat Empayar kita pernah berdiri megah..
Ketika ini, saya amat teringat pada perasaan ketika tiba di sana, benar-benar seakan tiba dikampung sendiri.. tidak ada rasa kekok.. tidak ada rasa tak selamat.. dari England kami bertandang ke bumi itu, tpi, Alhamdulillah segalanya mudah..segalanya baik... Dan pulangnya kami, seakan tanpa hati.. kerana hati kami tertinggal di sana.. di bumi Andalus kita.. bumi kita yang diambil kembali..
Sungguh, memahami sejarahnya..membantu saya memahami kondisi palestina saat ini.. wallahua'lam... selamat menatap dan membaca!
Megah bendera mereka di bumi Andalus itu..


Berhala mereka di dalam masjid kita..


Inilah yang tinggal menjadi kenangan kita


Rindu masjid?
Ini bukanlah masjid kita.. ini gereja mereka..



Inilah mereka punya dalam AL-Hambra kita..



ANDALUS KITA

Hati nurani yang suci menangis
dirundung rasa sedih
seperti orang yang dilanda cinta
menangisi pemergian sang kekasih

Menangisi rumah-rumah yang kering
dari siraman kedamaian Islam
sementara kekafiran tumbuh dengan subur

Masjid-masjid yang megah dan anggun
berubah menjadi gereja-gereja tua yang kosong
kecuali hanya loceng dan lambang salib
sebagai tuannya

Mihrab-mihrabpun
benda mati yang tak bergerak
turut menangis
demikian juga mimbar-mimbar
yang hanya berupa bongkahan kayu
meratap merindukannya

-Abul Biqai Al-Barmadi-
dipetik dari buku Kebangkitan Islam di Andalus
oleh Ahmad Mahmud Himayah

ANDALUS adalah 'BINTANG yang JATUH' dari DAULAH ISLAM

-Ahmad Mahmud Himayah-

Wednesday, 14 October 2009

Akhirnya dia pun pergi (entry tertangguh)



'tokwan nak berkhidmat kat sini sampai mati..
biar mati ketika mengajar.. atau mengajar sampai mati... doakan ya..!'

‘Tok wan’ panggilan kami seangkatan untuk dia. Bukan hanya kerana umurnya yang tua, tapi kerana tingginya kasih dan hormat kami padanya, juga kerana dekatnya dia dengan kami, ibarat hubungan seorang tok wan dengan angkatan cucunya.

Dia, tok wan kami, seorang guru tua yang rambut dan janggutnya telah putih semua. Matanya berkedip-kedip dengan penglihatan yang semakin kabur. Tak kurang juga pendengarannya, semakin hari semakin uzur dimamah usia tua. ’Apa dia...? cakap kuat skeet.. tokwan tak dengaq la, cik ooi..!’ itulah kata dia selalu tatkala kami berbicara tak cukup kuat dengannya.

Itulah dia di luar kelas.

Kerana dia lain ketika di dalam kelas, tatkala mencurah ilmu dan berkongsi pengalaman. akan dia berdiri tegar, penuh semangat lagak cergas seorang pemuda. Lantaran itu, tak hairan dia dinobat sebagai guru favourite ramai. Lafaznya pada tahun itu (2003) yang takkan ku lupa, ’Cikgu nak mati ketika ngajar.. cikgu nak ngajar sampai mati.. ini medan cikgu sampai bila-bila.. insya-allah. Doakan cikgu lah ya..’

Namun begitu, Yang Maha Merancang merancang sesuatu yang lebih baik untuk dia, di akhir hayatnya.

Meskipun citanya memang untuk mencurah ilmu sampai dipanggil-Nya, takdir telah mencatatkan, keuzurannya tak mengizinkan untuk dia bergelar guru rasmi KH pada akhir hayatnya. Namun, itu semua tak pernah menghalang dia untuk terus berkhidmat di tanah wakafan itu. Dia tak mahu mengalah pada usia atau juga pada uzur dirinya. Lantas, dia mencari tugas lain yang boleh dicurahkan bakti dan khidmatnya. Dia menyanggupkan dirinya untuk menjadi ’raais’ @ ketua bahagian kecerian dan kebersihan MATRI.

Kesannya, tahun 2008 menjadi saksi perubahan wajah Ma’had tercinta kami. Pelbagai warna menghiasi dinding, pelbagai tumbuhan hijau dan bunga-bungaan menceriakan perkarangannya. Semuanya datang daripada dia, seorang guru tua yang tak kenal erti duduk sahaja.

Tambahan lagi, yang menjadikan dia ketua kecerian Ma’had yang sungguh istimewa, adalah kerana dalam menceriakan Ma’had, tidak dia minta peruntukan daripada pihak pentadbiran. Bahkan, dia mengelolakan projek kitar semula secara besar-besaran, melibatkan seluruh warga MATRI serta masyarakat sekitar Ma’had. Dan, Alhamdulillah, akhirnya projek itu benar-benar berhasil dan mampu menjana modal yang cukup untuk menceriakan Ma’had itu.

Selain itu, berkat usahanya, secara tak lansung, seluruh MATRI, sama ada pelajar atau guru-guru, serta masyarakat sekitar Matri, semuanya terdidik tentang pentingnya ’recyle’@ kitar semula. Diri dan keluarga turut menjadi lebih berhati-hati dalam membuang sampah, takut-takut ada yang boleh dikitar semula oleh ’Tok Wan’ kami..

Itulah dia... saat ku tinggalkannya, ’Tok Wan’.. dengan segala kudratnya tak henti-henti mencari idea dan menyusun strategi untuk menjadikan bumi tempat dia berkhidmat, merasai impak baktinya sebelum dia melangkah pergi meninggalkan alam fana ini. Walaupun dirinya semakin uzur.. semakin dimamah usia.. lafaz yang sama tak pernah lekang, ’Tak pa.. tok sah dok risau... Tok Wan akan buat kerja-kerja ni.. insya-allah sampai tokwan mati... Mati masa dok buat kerja-kerja ni pun tak pa eh, insya-allah...’ Dia masih tetap merasa izzah @ bangga dengan apa yang dilakukannya, tanpa ada tambahan kata yang berbunyi rungutan sedikitpun.

************************************************

Hari ini, tanggal 3 petang, hari Khamis 20 Ramadhan 1430 yang diberkati-Nya, bersamaan 10 September 2009, di kota diberkati Damsyik, Syria, saya menerima berita bahawa dia telah pergi buat selama-lamanya pada jam 3 pagi (waktu malaysia) malam tadi.

Alhamdulillah, dia benar-benar pergi saat dirinya masih tegar berkhidmat.

Kata ibu, ’dah lama dah Tok Wan sakit... tapi...dalam orang dok suroh rehat...tak bagi dia mai Matri tu.. dalam tu jugak Tok Wan tu mai.. macam besa la dia tu… dok cari ja idea bagi Matri tu cantik…nak berkhidmat sampai akhir hayat..’

Walaupun sebak menerima berita tentang dia ini.. namun... selaku anak murid, selaku cucu tak rasmi si dia... akan ku sentiasa sisipkan namanya di dalam doa dan ingatan.. kerana dia sungguh istimewa.. guru tua yang tak kenal erti duduk sahaja....

Semoga Allah menerima amal-amalnya.. dan semoga dia terpilih untuk ditempatkan bersama para Soliheen di sisi-Nya.. insya-allah..

Al-Fatihah buat Allahyarham Cikgu Zainuddin Juson @ Tok Wan (yang dikasihi dan disayangi kerana ALLAh sentiasa)

Servant

10 September 2009

Kota D-masq, Suria

Tuesday, 13 October 2009

No one knows no one expects


It is 1 o’clock in the morning.

But, everyone is still busy doing something. Some of them are doing the housekeeping tasks, some are cooking and some are altering their clothes. Everyone is preparing for tomorrow, the day of joy, Eidulfitri.

Suddenly, ‘Ding dong, ding dong, ding dong.’

Everyone stops working and remain silent. ‘Who’s that? It’s terribly late already!’ said one of them.

‘Shh…Just remain silent!’ whispered her mate, who is also the house leader.

Everyone feels afraid, thinking who is the person ringing the bell at this time.

Suddenly, ‘Bum, bum, bum, bum!’ somebody knocks roughly the door as if he or she wants to destroy it for good. ‘Who’s inside? Open the door!’ a shouting man’s voice is heard from outside

‘O my God, who’s that? I’m scared!’ cries one of them. Everyone runs in scattered to find places to hide, except one person, the house leader.

‘Bum, bum, bum, bum!’ the door is knocked again.

The house leader comes closer to the door.

‘Don’t, sister!’ cries one of her mates, from her hiding place.

‘It’s okay, dear. Don’t panic. You guys just remain silent!’

Then, she gets to the door closer, and says, ‘Okay, okay, I’ll open it! But, who’s that?’

‘How many of you, inside?’ asked the man.

‘What? He supposed to answer the question, not asking back!’ said one of the mates while hiding.

‘We are 8,’ the leader tells the man.

‘Hey, wait.. Why she answers it. This is so dangerous! We don’t even know who is he,’ murmured one of them, again.

‘Relax, relax. She must know why.. she’s been here so long, dear.’ claims one of them.

‘All are ladies or all are gents?’ asked the main again.

‘We are all ladies,’ said the leader.

‘Okay, open the door. Please be faster!’ asked the man.

Before her mates could say anything, she already opens the door, but only a little bit, just enough for a hand of a man to give out some money through it.

‘What?’ all the members of the house are terribly astonished.

‘Thank you, thank you very much,’ the leader said to the man, from the back of the door.

Then, without any word, the man goes away.

As everyone comes out from their hiding places, they find their house leader is smiling so happily.

‘It’s 1000 syrian pound each!’ said her.

No other words from them, but,

‘Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar! May Allah bless him!’

'Maryam, that's how syrian do their charity. No one knows no one expects.' the leader said especially to me. Every one smiles.

the street to Bait Qurratul Ain

in front of Bait Qurratul Ain


Wednesday, 23 September 2009

After a month of meaningful absences

Assalamualaikum Warahmatullahi wa Barakatuh...

Peace, respect and love greeting for all.. (especially to my dearest friends and readers).

Thanks a lot guys for keep visiting this page all along my absence.. He who knows how much I miss you guys and this site.. and He who knows how much I am eager and excited to share with all of you what have i had all along the last blissful Ramadhan 1430 H. Really, really, really wanna share with you guys most of the things I got there....

Subhanallah, Alhmadulillah, Allahu Akbar..

Insya-allah, with HIS bless, love and strength.. I'll be able to...

But, because.. right now.. I'm still on my way to the place where I should be (plymouth, of course).. so... for the first updates.. here are some pics of me there.... Well, i definitely can share with all of you.. because.. guess what??

Cause I was fully covered...!

Here you are...

at Jami' Umawi Sahah
(the forth most blissful masjeed after the best three)

at Sultan Salahuddin Al-ayyubid's shrine
(muslims world greatest leader)
al-fatihah and prayers to him

at Manjak street during Eidul Fitri's night
(syrian loves lights and tanglung to celebrate Eid)
half way to Maqam Arba'een
(the story of these forty waliyullah is really close to the story of Ashabul kahfi)

Honestly.. because there are so many things to share.. so... i have no idea where to start.. but.. here what i can say here.. as the first sharing is.. about the pics.. where it's obviously.. I was a niqobee there... ok, right.. I 'd learnt to wear the niqob there.... after I had been dreamt to do so, so long time ago... and.. what I can say is....


It's such a pleasent to be fully covered like that..
and now..
I can say that, I disagree to those who said that Niqob stucks women... because from my personal experience...
I really enjoyed to be in it..! Alhamdulillah..
and.. actually I think, Niqob makes women freer...!
Really..!
try it, you'll know it, insya-allah!


wallahua'lam...

ok, that's all of this time.. my lap top battery is low... and cyprus airport limited facilities couldn't help very much..!

ok.. c u again, insya-allah... with better written stories hopefully....

And, finally...

I'm wishing you, Eid Mubarak and Kullu A'maan wa ntum bi Khair..! ( if it's not too late to do so)

wallahua'lam.. wassalam...

With love and care,

Servant

Cyprus Airport
11.00 a.m. (cyprus time)

Wednesday, 19 August 2009

Ujian itu Tarbiyah ALLAH



Subhanallah. Tepat pula masanya (jemput baca entry sebelum ini).

Allah izin, terjumpa Testi yang comel lagi memberi peringatan yang sangat bermakna ini..

Terima kasih sahabat-sahabat yang mencipta testi comel ini..

Semoga ntum dalam rahmat ALLAH selalu..

Jangan lupe doakan saya!

Doakan saya.

Mengikut jadual awal, perkelanaan saya ke bumi damsyik (insya-allah tak lama lagi akan bermula), akan menjadi satu perkelanaan yang bebas; merehatkan minda dan menenangkan jiwa. Dalam erti kata lain, tidak ada tugasan akademik yang ikut bersama saya. Saya merancang untuk fokuskan minda, hati dan perasaan saya kepada Ramadhan Kareem dan segala pengisian-pengisiannya.

Sudah hampir 3 tahun, Ramadhan saya dipenuhi dengan tugasan-tugasan akademik yang menyerabutkan. Maka, saya kira hal itu tidak akan berlaku lagi pada Ramadhan ini. Saya kira saya akan terbebas daripada semua itu berdasarkan segala perancangan tahunan yang termaktub dalam Planner Universiti saya.

Namun, setiap takdir adalah daripada ALLAH. ALLAH yang MAHA MENGETAHUI yang GHAIB. Manusia merancang, tetapi tentu saja ALLAH sebaik-baik PERANCANG.

Tiga minggu yang lalu, lecturer saya mengalami masalah kesihatan, sehingga tidak dapat hadir ke kelas. Ketidakhadiran beliau banyak menangguhkan pemberian tugasan-tugasan kepada kami (yang sepatutnya diselesaikan lebih awal). Maka, telah termaktub di Lauh Mahfuz, seminggu akhir sebelum cuti bermula, dapatlah saya akan satu tugasan akedamik baru.

Satu? Erm, Berpuluh-puluh dalam Satu kut rasanya. Hal ini kerana tugasan kali ini, ada portfolio yang menuntut tulisan-tulisan berpemikiran kritis dan kritikal, dan ada pula presentation yang menuntut persediaan rapi bahan-bahan alat-bantu-mengajarnya. Maka, tentunya pada saya, tugasan ini TIDAK MUDAH untuk dipersiapkan, apa lagi untuk dilaksanakan.
Tambahan, kedua-duanya pula punya tarikh-akhir-hantar betul-betul seminggu selepas 1 Syawal 1430H. Aduh….Memang menguji dan memang teruji.

Saya juga berfikir, takkan saya nak siapkan semuanya di bumi Damsyik? Yang mana bahasa rasminya bahasa Arab? Yang mana buku-buku rujukan English, saya perlu bawa? Yang mana saya pun tidak pasti jadual pengisian Ramadhan saya bagaimana? Masya-allah... Memang menguji, dan memang teruji.

Lebih sakit lagi, tadi, saya dimaklumkan, nama saya naik sebagai presenter pertama daripada kalangan teman-teman sekuliah saya. Saya kira-kira, mungkin saat itu, tak hilang jek lek bumi syria, sudah kena present..? Masya-allah.. Mana kebebasan yang saya rancang sebelum ini? Bagaimana Ramadhan saya?

Memang betul-betul rasa nak menangis.. Rasa seakan tertekan! Rasa ada batu atas kepala!


*******************************************************************

Namun, dalam pada itu...Allah hadirkan dalam minda saya satu kenangan di tanah wakafan Kem rekreasi Wang Mu 7 tahun yang lalu.

'Sebagai Manusia Cemerlang, kita yang akan sesuaikan diri dengan alam, bukan meminta alam sesuaikan diri dengan kita!'

tegas Cikgu S kepada kami, para peserta Kem Pahala MATRI.

Ketika itu, hujan lebat membasahi tanah wakafan Kem rekreasi Wang Mu, Perlis. Khemah utama kami roboh. Demi meneruskan sesi penyampaian yang penting, para peserta terpaksa berhimpit-himpit dalam pondok yang agak kecil saiznya. Dalam keadaan seperti itu, kalam Cikgu S itu benar-benar menjadi sangat bererti.

Dapat saya faham ketika itu, untuk menjadi manusia cemerlang, kita tidak akan menyerah pada keadaan. Bahkan, kitalah yang harus belajar untuk survive dengan apa yang ada, sesuaikan dengan alam sekitar, bertindak sesuatu demi mencapai objektif utama kita yang lebih penting.

Benar, hujan lebat yang hadir ketika itu adalah kejadian alam yang tidak boleh diubah. Khemah roboh juga adalah sesuatu yang tidak dirancang. Lantas, daripada menjadi reaktif kepada keadaan itu dengan mengeluh dan merungut berkenaan hujan tersebut dan robohnya khemah tersebut, sebagai manusia cemerlang, sehabis mampu kita bertindak proaktif, mencari tempat baru. Walaupun tempat serba kekurangan, asalkan mencapai objektif iaitu untuk memberi dan menerima penyampaian, maka hal itu tidak menjadi masalah!

Dan pada hari ini, masalah kesihatan lecturer saya adalah suatu yang tak dapat dielak atau diubah lagi. Penangguhan tugasan saya juga adalah suatu yang tak dirancang sama sekali. Lantas, daripada bertindak reaktif terhadap keadaan itu, dengan mengeluh dan merungut tentang bebanan tugasan itu, sebagai manusia cemerlang, sepatutnya saya berusaha sehabis daya untuk bertindak lebih proaktif..!

Ramadhan tetap Ramadhan.. dengan segala janji-janji-NYA. Bahasa Arab tetap bahasa Arab.. dengan segala keindahannya. Namun, tugasan tetap tugasan.. dengan segala tuntutannya. Tidak ada sesiapa yang harus dipersalahkan dalam hal ini.

Bahkan sayalah yang harus belajar untuk melaksanakan tanggungjawab saya dalam kedua-dua hal ini, walau di bumi mana saya berada, dalam keadaan apapun yang akan saya hadapi. Sayalah yang harus proaktif dalam menjaga masa saya. Sayalah yang harus lebih menundukkan hati saya tawakal penuh pada-Nya. Sayalah, sayalah dan sayalah... bukan yang lain..!

Lantas, saya mohon doa dari semua.

Doakan saya lebih Tunduk pada-Nya. Doakan saya menjadi lebih Sabar dan Ikhlas.. Doakan saya untuk menjadi lebih Proaktif, bukan Reaktif..!

Doakan saya....cemerlang DUNIA AKHIRAT..

ameen. insya-allah...

wallahua'lam.

Plymouth, UK


Sunday, 16 August 2009

Syria: di sebalik kegemilangannya..


Meneliti sejarah Syria, membuatkan hati hiba dan air mata bergenangan.

Itulah yang dapat saya simpulkan tatkala saya sedang menelaah catatan-catatan sejarah bumi Syria pada saat ini. Sungguh,selama ini,menyebut Syria, hanya beberapa peristiwa atau figur sejarah yang muncul di benak minda. Contohnya seperti, Syria ialah bumi yang mana seorang manusia hebat, pembebas bumi Palestin bernama Sultan Salahuddin Al-ayubi menghembuskan nafas terakhirnya. Selain itu, saya juga tahu bahawa bumi syria juga adalah tempat kelahiran Imam hadeeth yang muktabar, Muhyiddin Abu Zakaria Yahya bin Syirfu al Nawawi (Imam Nawawi). Semoga Allah rahmati roh-roh tokoh-tokoh besar ini dan menerima segala amal kebaikan mereka.

Namun begitu, di balik segala kegemilangan, rupanya masih banyak tentang Syria yang saya tidak tahu. Sejarah yang membuatkan hati ini hiba dan mata ini bergenangan lantaran kesedihan. Sedih terhadap bumi yang mana wujudnya manusia yang mengaku ISLAM, namun... hanya Allah yang Maha tahu betapa mereka telah menghancurkan ISLAM itu sendiri, dengan tangan dan fikiran mereka. Dan akhirnya hilanglah sebuah Daulah, sebuah Rumah tempat berteduh UMMAH tangan mereka.

Pernah kenal Lawrence of Arabia? Mungkin pernah terdengar, terbaca atau terlihat movie berkenaan salah seorang manusia yang digelar ‘the greatest British hero’ ini? Jika tidak, izinkan saya berkongsi sedikit maklumat berkenaan beliau. Beliau adalah utusan kerajaan British kepada kerajaan Arab Saudi, sebagai penasihat, merangkap perancang kepada penentangan mereka terhadap kerajaan Turki Othmaniah, merangkap Daulah/Khalifah Islam. Lawrence ini jugalah yang menjadi pelopor kepada serangan terhadap bumi damsyik pada awal abad 20-an, yang kemudiannya menyumbang kepada peristiwa duka dalam sejarah ISLAM iaitu keruntuhan Daulah Islam di Turki, perpecahan Negara-negara Islam atas nama kemerdekaan, serta kewujudan Negara haram Israel. Masya-allah.. banyak lagi peristiwa hitam yang amat pahit untuk disebut di sini.

Namun, jika diteliti sejarah pahit tentangnya, sungguh kita akan dapati, manusia bernama Lawrance ini dengan segala rancangan liciknya tidak akan berjaya sama sekali tanpa bantuan dan sokongan penuh daripada pemerintah Arab yang mengaku Islam ketika itu. Tak ingin saya sebut nama-nama mereka kerana tak sanggup. Nama-nama Muslim. Namun, nama saja muslim. Daulah Islam jatuh lantaran ketamakan mereka. Mereka bersekutu untuk menjatuhkan pusat empayar Islam demi sebuah cita yang tak kemana akhirnya.

Sungguh, tak dapat saya menahan air mata tatkala mendapati ummat Islam sendirilah yang menjatuhkan Daulah/Rumah mereka. Dan kini, ummat Islam menganggung derita kerana hilangnya Rumah tempat mereka berteduh. Isu kemiskinan ummah, isu palestin, isu penghinaan terhadap Allah dan Rasul, Isu penghinaan terhadap Al-quran, Isu pembunuhan wanita bertudung dan segala isu yang wujud hari ini... Umat islam, walaupun berjiwa sedar hanya mampu melihat, dan berkata ’kasihannya, ummah!’ kerana kita tidak mampu berbuat apa-apa. Rumah telah dirobohkan oleh Ummat sendiri. Ummat yang tamak.Umat yang rakus. Umat yang tertipu dengan janji-janji palsu kuffar!

Wahai saudara-saudari muslimku, inilah sejarah kita! Inilah yang pernah berlaku pada kita! Jatuhnya ummah di masa silam, bukan semata-mata salahnya Kuffar dan segala perancangan mereka! Namun, banyaknya adalah daripada kita sendiri. Atas sebab sebuah kejahilan, dan ketamakan nafsu yang tak diatasi sejak awal kemunculannya dalam hati dan jiwa.

Maka, ayuh sama-sama, tidak kita ulangi sejarah pahit ini. Sama-sama, kita tegakkan ISLAM dalam diri kita.. Kita bina kefahaman Islam yang sebenar dalam diri kita. Seterusnya, kita kongsikan kepada keluarga, teman-teman, masyarakat dan akhirnya kepada DUNIA.. insya-allah.. Kerana kita tidak tahu, kita semua adalah pemimpin masa hadapan! Jika dari sekarang tidak kita bersihkan jiwa kita, tidak kita atasi kejahilan kita, tidak kita hapuskan kerakusan nafsu kita..Bimbang sekali.. bimbang kita akan mengulangi sejarah mereka yang mengaku ISLAM, tetapi menghancurkan ISLAM dengan tangan-tangan mereka.. Nauzubillahiminzaalik..

Wallahua’lam.

Plymouth, UK

1.51 a.m. 16th August 2009

Sedang menatap; Damascus-history-online

Thursday, 13 August 2009

Are you ready for Ramadhan?

Remember;
  • Ramadhan is just like our second chance to get the best merit in the eyes of ALLAH, after Eleven neglected and mistreated months. How much our anxiety will we have to face it? Should we prepare our best for this auspicious chance?
  • Ramadhan is just like a special guest that we longed his visit so much. He has left us for eleven months, but will arrive soon to visit us. How much our excitement is? What should we prepare for his visit?
So, let's ponder... let's prepare...

Here is an interesting and meaningful khutbah for us to listen and ponder...

Hope you'll get something from it as I did!

Wednesday, 12 August 2009

Welcome you, O Ramadhan..!

Salam/peace to everyone…



Today is 21th of Sya’ban, which means Ramadhan is really near to us! 9 days to go for the most blissful month. Alhamdulillah/All praise be to ALLAH..

Just a quick check, what’s our feeling right now? Excited? Anxious? Nervous?

Well, what’s mine?

To be honest, this Ramadhan is the most nervous Ramadhan I ever had to be welcomed. Often, I am in doubt whether I am able/ chosen to be apart of the Guess of this blissful and special month or not. Perhaps, it is because this year is the most sorrow year I ever had. About few months I came to England, I have been informed few shocking death news which occurred all around my close one in Malaysia. When I think about them, what comes into my mind is ‘there’s no more ramadhan for them..’ which was my mom’s word during my dad’s funeral on the last 18th Rejab 1425H.

Really, that words makes my heart flusters. I keep asking myself; will I have Ramadhan then? Will the last ramadhan is my last ramadhan then?And ends up by praying to HIM; Oh Allah, grant me YOUR MERCY.. allow me to enter Your Ramadhan again… Really, deep inside me.. I am fear of being called to return to ALLAH before I could ask HIS FORGIVENESS all along this coming RAMADHAN.

How about yours, brothers and sisters? What do you feel? Are you ready for Ramadhan this year?

Anyway, I would like to share here few hadeeths regarding RAMADHAN MUBARAK. May this will help us to raise and increase our mood to welcome the most blissful month in ISLAM.

It is related by Abu Hurairah (RAA) that the Apostle of God (sallallaho alaihi wa sallam) said “When the month of Ramadhan comes, the Gates of Heaven are thrown open and the Gates of Hell are shut, and the devils are put behind bars” In another report, the “Gates of Mercy” are mentioned in place of the “Gates of Heaven”. [Bukhari and Muslim]

“When the first night of the month of Ramadhan (comes), the devil’s and defiant Jinn are bound in chains and all the Gates of Hell are closed and non of them remains open and all the Gates of Heaven are thrown open and none of them remains closed and the heavenly herald announces, “O seeker of goodness and virtue! come forward; and O lover of wickedness and evil-doing! Halt, and do not come forward” and a large number of (sinning) bondsmen are released from Hell at the command of God (i.e., decision of forgiveness and deliverance is taken for them), and all this takes place on every night of Ramadhan.” [Tirmizi and Ibn-i-Maja]

Jibreel came to me and said, ‘Whoever reaches the month of Ramadan and does not have his sins forgiven and so enters the Fire, then may Allah distance him, say ameen.” So I said “Ameen” [Mustadrak al-Haakim]

Whoever fast in Ramadhan with firm belief and hope for (Allah's) reward, his past sins will be forgiven. [Al-Bukhari]


Here is a nasyeed for us as well.



We never sure when is the last Ramadhan for us to go.. Let's keep praying for this upcoming one..


اللهم بارك لنا في رجب وشعبان وبلغنا رمضان
“O Allah, make the months of Rajab and Sha’ban blessed for us, and let us reach the month of Ramadhan.” [Musnad-e-Ahmed]